RESIPI MALAYSIA

February 04, 2005

RESIPI AYAM MASAM

BAHAN-BAHANNYA
1 ekor ayam
1 tin susu cair
50 g tomato puri
1/2 cawan teh rempah kari daging
2 biji tomato ( dihiris halus )
3 ulas bawang besar ( dihiris halus )
12 batang bendi
2 ulas bawang putih ( dikisar ataupun ditumbuk )
8 ulas bawang merah ( dikisar ataupun ditumbuk )
garam dan gula secukup rasa

CARA MEMASAK


1. Ayam dipotong mengikut kesukaan anda.
2. Panaskan minyak dan tumiskan rempah kari dan bahan-bahan yang telah ditumbuk.
3. Masak sehingga naik baunya.
4. Masukkan tomato puri, susu cair, buah tomato dan bawang besar.
5. Kemudian masukkan ayam dan gram secukup rasa.
6. Apabila ayam telah empuk masukkan kacang bendi.
7. Masak sehingga kering dan pekat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home