RESIPI MALAYSIA

February 04, 2005

RESIPI AYAM PANGGANG TEMPURUNG

BAHAN-BAHANNYA
600 g ayam
250 g kentang
150 g bawang merah
100 g lobak merah
1 sudu kecil gula
10 g bawang putih ( ditumbuk )
250 ml stok ayam
2 sudu kecil serbuk kari
40 g sos ikan
50 g susu pekat ( bukan manis )
20 ml minyak masak
1 sudu kecil kaji tepung jagung ( bancuhkan dengan air )
garam secukup rasa
1/2 tempurung kelapa

CARA MEMASAK

1. Bersihkan dan potong ayam.
2. Perapkan ayam dengan serbuk kari.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih.
4. Masukan ayam dan kacau sehingga sebati.
5. Masukkan sayur-sayuran dan tuangkan stok ayam.
6. Masak sehingga mendidih.
7. Masukkan gula, garam, susu dan kanji.
8. Masak sehingga kering dan pekat dan tuangkan kedalam tempurung kelapa yang telah kering.
9. Tutup dengan kertas foil dan bakar didalam ketuhar selama 20 minit.
10. Hidangkan dengan tempurung ataupun diasingkan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home